HTML

A Celeb Blog! Celebblog Celebblog Celebblog

Sztár hírek, Celeb hírek innen-onnan.

Archívum

Kirugták a Vodafone marketinges emberét egy twitter bejegyzés miatt!

2009.12.12. 06:51 CbbhuAdmin

Mint bizonyára már mindannyian tudtok róla, a Vodafone elbocsátotta egyik, frissen felvett online marketingesét. Az ok pedig az volt, hogy a múlt péntekinagy T-offline idején ki merte írni Twitterre ezt az üzenetet.

A kirúgás híre egyöntetű visszatetszést keltett az Index olvasóinál (közbenletiltották a kommenteket) és a twitterezőknél is.  Ezt követően kerestem meg az ügy főszereplőjét, Müller Tamást...

HH: Viszonylag sok szó esett az elmúlt években szakmai berkekben arról, hogy a közösségi média milyen marketing- és pr-potenciállal rendelkezik. Szerinted mennyire kell komolyan venni online marketingben vagy kommunikációban az olyan szolgáltatásokat, mint amilyen a Twitter, az iWiW vagy a Facebook?
MT: Mindenképpen komolyan kell venni, mert az internetezők egy jó részének az adott közösségi szolgáltatások szinte második otthonukként szolgálnak és egy olyan platformot, környezetet adnak az online tevékenységeiknek, ami marketing és kommunikációs szempontból - nagyon átgondolt stratégia mentén - jól kiaknázhatók.  Fontos továbbá figyelembe venni, hogy ezek a szolgáltatások olyan mozgalmakat, véleményformáló közösségeket és trendeket hozhatnak létre, amivel áttételesen egy jóval nagyobb és szélesebb körű közönséget is el lehet érni.

HH: Tapasztalataid szerint mennyire jellemző idehaza, hogy a nagy cégeknek kialakult és működő marketingstratégiájuk van a közösségi szájtokra?
MT: Amennyire látom, kevés helyen létezik ilyen. És ahol esetleg van is stratégia, ott a megvalósítás ütközhet nehézségekbe. A kisebb cégek ezen a területen lényeges helyzeti előnnyel indulnak, mert egy nagyvállalatnál a lassabb és többlépcsős információáramlás és engedélyezés megnehezíti az azonnali reagálást. Ez pedig elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres lehessen a közösségi oldalakon.  Több helyen látok próbálkozásokat, de ezek egyelőre a kísérletezés fázisában vannak.

HH: Azt mondod, a kommunikációs stratégia megvalósítása ütközhet nehézségekbe. Ezek a nehézségek hogyan hidalhatók át? Mik itt a legfontosabb szempontok?
MT: Az ideális az, ha egy (vagy több) olyan személy fogja össze a közösségi oldalakon történő aktivitást, aki a cég teljes működésére jól rálát és megvannak azok a belső csatornái, amivel gyorsan tud információt szerezni és továbbítani. Olyan bizalmat kell élveznie, hogy ne legyen szükség több lépcsős engedélyeztetésre. Továbbá jól kell ismernie az egyéb kommunikációs aktivitásokkal, hiszen azért a közösségi médiában való megjelenés csak egy lába a kommunikációnak a sok közül. Fontos, hogy meglegyen az összhang többi csatornával is. Ezekből fakadóan szerintem igazán jól "házon belülről" lehet ezt a területet jól működtetni, teljes egészében ügynökséghez kiszervezni nem jó megoldás.

HH: Térjünk rá egy kicsit az aktuális ügyre. El tudnád mondani pár mondatban, hogy mi is történt pontosan?
MT: A T-Mobile leállásra igyekeztünk gyorsan reagálni, így a hivatalost tájékoztatást ígérő twitter bejegyzésükre válaszoltam egy csipkelődőset. Számítottam rá, hogy a twitteres közösségnek tetszeni fog a hozzászólás és jópáran retweetelni is fogják. Ez így is történt. Mindemellett az OMD PPC managerével Adwords hirdetéseket tettünk ki a hálózati problémára vonatkozó keresőszavakhoz és kifejezésekhez, amiben a Vodafone-t ajánlottuk a hálózati problémát tapasztalóknak. Mindkét dolog bekerült a témával foglalkozó címlapos index cikkbe, így hirtelen nagyon ismertté váltak, ami persze további tweeteket, retweeteket és blogbejegyzéseket hozott magával.  A Vodafone úgy ítélte meg, hogy az adott helyzetben nem voltak etikusak ezek a lépések, és mivel ezeket nem egyeztettem házon belül, így elbocsátottak az állásomból.

HH: Számos hasonló kampányakciót láttam már a weben. Hogy csak az egyik legutóbbit mondjam: a Depo.hu válaszvideója a Vatera verás kampányára, ami szintén egy ad hoc csipkelődős válasz volt. Amúgy meglepődtél az ügy folyományán?
MT: Igen, sokszor kis energiabefektetéssel, de jó időzítéssel lehet nagy eredményeket elérni, ha egy versenytárs karakteres kommunikációjára kapcsolódunk rá vagy olyan történéshez, témához nyúlunk, ami sokakat érint és foglalkoztat. A depo.hu-s válasz szerintem szintén egy hasonló ad-hoc jól kihasznált lehetőség volt.  Ha az ügy folyományán a hirtelen, nagy figyelmet érted, amit az egész kapott, akkor nem lepődtem meg. Adott volt két nagyon ismert brand, egy sokakat érintő probléma és egy kis humoros csatározás. Várható volt, hogy felkapják a dolgot. Ha az elbocsátásomat érted alatta, azon azért kicsit meglepődtem... De azon megint nem, hogy ez ismét visszhangot fog kelteni, amikor publikussá válik.

HH: ...olyannyira, hogy a "vodafone" kulcsszóra keresve már a 11. helyen áll a kirúgásod története. Na de gondolom már te is a jövőn agyalsz. Kaptál már állásajánlatot? Vagy most pihenés következik?
MT: Igen, szerencsére a 15 percem arra jó volt, hogy a szakmában is végigszaladjon a hír. Kaptam 1-2 telefonhívást, amiben munkával kapcsolatos beszélgetésre invitáltak.

forrás:webisztan.blog.hu

Szólj hozzá!

Címkék: marketing vodafone twitter tamás müller kirugták kirugás

A bejegyzés trackback címe:

https://celebblog.blog.hu/api/trackback/id/tr21591875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása